14 грудня відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 14.12.2017 12:33
Кількість переглядів: 636

Фото без опису

26 квітня 1986 року сталася одна з найбільших аварій на атомних електростанціях – аварія на Чорнобильській АЕС (ЧАЕС). 30 листопада 1986 року було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті «Правда» було надруковано повідомлення про те, що держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд.

У ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, що увійшла в число найбільших катастроф техногенного характеру в історії людства, брали участь люди найрізноманітніших спеціальностей – пожежники, військовослужбовці, енергетики-атомники, інженери-конструктори, будівельники, прості робітники і колгоспники, в екстреному порядку мобілізовані радянським керівництвом на усунення наслідків аварії. Цим людям (їх, за найскромнішими підрахунками, було не менш 90 тисяч чоловік) довелося гасити пожежу після вибуху, виконував роботи з дезактивації приміщень і проммайданчика станції та забруднених територій навколо неї, проектувати і будувати об’єкт “Укриття”, готувати і здійснювати післяаварійний пуск блоків ЧАЕС

10 листопада 2006 року Указом Президента України № 945/2006 була заснована пам’ятна дата — День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (друга назва свята — «День ліквідатора»), який щорічно відзначається 14 грудня.

Полум’я на ЧАЕС гасили понад 200 тисяч ліквідаторів. Усі вони отримали високі дози радіації. Десятки тисяч з них смертельні. Такою ціною вдалося врятувати світ від ще серйознішої катастрофи – сильного водневого вибуху на місці зруйнованого реактора.

Не допустити повторного вибуху вдалося, відкачавши так звану важку воду, яка накопичилася під реактором. Для цього добровольці за шаленої радіації вручну пробивали стіни реактора та прокладали туди шланги.

Завдяки їм до кінця травня таки вдалося загасити реактор. А до листопада 1986 залити бетоном так званий саркофаг. Паралельно в радіусі 30 кілометрів навколо ЧАЕС у так званій зоні відчуження відселили майже 2,5 мільйони людей.

На території Козинської об'єднної територіальної громади проживає 18 ліквідаторів ЧАЕС. Ми безмежно вдячні їм за те, що вони для нас зробили. Вони ті, хто врятував світ, ті хто врятував кілька поколінь ншого народу.. Їх відвага безцінна. В цей день хочеться побажати їм добробуту, здоров' і миру. Дай Бог, щоб їхні старання не були марними і людство навчилося берегти себе від подібних подій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь