Сьогодні – День пасічника України. Вітання Козинського сільського голови Івана Школяра та цікаві факти про мед і бджоли!

Дата: 19.08.2024 14:27
Кількість переглядів: 59

Фото без опису

19 серпня своє професійне свято відзначають бджолярі. День пасічника в Україні з’явився у 1997 році. Свято було запроваджене в підтримку агропромислового комплексу України, а також Спілки пасічників, і тепер щорічно відзначається 19 серпня.

Мед на столі – радість у господі. З ним українці відзначають свята, частують гостей, лікують недуги. Виготовлення меду з кропіткого ремесла перетворилося на справжнє мистецтво.

Щиро вітаю понад 100  бджолярів нашої громади з професійним святом! Велика подяка вам за наполегливість та вірність народним традиціям, за любов до своєї землі.

Нехай праця на пасіці радує високими досягненнями і прекрасними результатами, щедрим медовим урожаєм і радістю від  власної справи під мирним небом України!


З повагою

сільський голова                                                                                           Іван ШКОЛЯР

 

 

Усі ми любимо мед, але чи багато нам відомо про те, як він добувається? Отож, кілька цікавих фактів.

 

Бджоли

Бджола може продовжити своє життя на 5-6 років. Правда, у виняткових випадках, заради збереження сім’ї.

У бджіл дуже добре розвинений нюх. Вони здатні «відчути» запах квітів за кілометр від себе.

До вулика бджоли «доносять» нектару в кілька разів менше, ніж зібрано, оскільки під час роботи частину вони з’їдають самі.

Карл фон Фріш був нагороджений Нобелівською премією 1973 року за розшифровку «танцю бджіл», рухів, які виконують комахи, щоб сповістити решту бджіл про координати та відстань до джерела пилку.

Повертаючись до вулика, бджола створює особливі вібрації, які й передають інформацію про розташування їжі щодо положення сонця.

Колонія бджіл складається з 20 000 – 60 000 медоносних бджіл і однієї бджолиної матки.

У бджіл по п’ять очей і через особливості свого зору вони найкраще бачать квіти синього, білого і жовтого кольорів.

Геном бджоли медоносної містить понад 300 мільйонів пар ДНК. Їх вік згідно з дослідженнями геному становить близько 300000 років.

Фото без опису

Бджільництво

«Приручення» бджіл почалося понад 7 тисяч років тому, коли людина почала будувати для них перші житла.

У давнину бджоли жили в дуплах дерев (бортах), тому на Київській Русі збирачів меду називали бортниками.

Прорив у бджільництві здійснив І.Прокопович, якого вважають його основоположником, у 1814 році, збудувавши перший вулик зі знімними рамками.

Як показали знахідки археологів, стародавнім єгиптянам бджільництво було відоме ще близько семи тисяч років тому. Але використовували вони цей продукт не лише в їжу, але й для бальзамування. А ще відомо, що римляни й греки використовували мед для консервування свіжого м’яса.

Бджільництво зародилося в Південній Азії. Саме там учені знаходять перші згадки про нього.

Фото без опису

Мед

Мед підвищує захисні функції організму. Адже в його склад входить мало не половина таблиці Менделєєва: залізо, марганець, мідь, кальцій, хлор, двоокис кремнію, алюміній, фосфор, магній, натрій.

Найдорожчий мед видобувається в печері Сарікаір, що біля міста Артвін (Турція), на глибині 1800 метрів. 1 кілограм цього меду коштує 6800 доларів США.

Мед володіє прекрасними консервувальними властивостями. У давньоєгипетських пірамідах під час археологічних розкопок були знайдені амфори з медом, який не втратив не тільки поживних властивостей, але й смак і колір. Його хімічний склад теж майже не змінився.

У стародавньому світі (особливо в Єгипті, Греції та Римі) мед використовувався у якості валюти нарівні з золотими монетами. Це свідчить про те, що тоді мед був досить дефіцитним продуктом, і далеко не кожна людина мала змогу його придбати.

Існують отруйні сорти меду. Їх отримують з нектару отруйних рослин. Такий мед називають п’яним і його ні в якому разі не використовують в їжу.

Значення бджіл: бджоли славляться своєю роллю у забезпеченні якісної  їжі (мед, маточне молочко та пилок) та іншими продуктами, які використовуються в охороні здоров’я та інших галузях (бджолиний віск, прополіс, медова отрута бджоли). Але робота бджіл полягає в набагато більшому. Найбільший внесок бджіл та інших запилювачів – запилення майже 3/4 рослин, які складають 90% світової їжі. Третина світового виробництва їжі залежить від бджіл, тобто кожна третя ложка їжі залежить від запилення.

 

Тож всіх зі святом! Смакуйте мед  і не хворійте!

Фото без опису


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь