У ніч з 30 на 31 березня 2024 року відбудеться перехід на літній час

Дата: 27.03.2024 11:31
Кількість переглядів: 67

Фото без опису

У ніч з 30 на 31 березня 2024 року о 3:00 відбудеться перехід на літній час. Під час переходу на літній час годинник переводять на 1 годину вперед, з 3:00 на 4:00.

Переведення годинників вперед або назад виконується з метою оптимізації використання денного світла в холодний період року та зменшення витрат на електрику для освітлення та обігрів приміщень під час робочого дня.

В Україні перехід на літній час зазвичай відбувається в останню неділю березня. Годинник переводять у вихідний, щоб дати можливість адаптуватися до нового часу.

Сучасна техніка, така як комп’ютери та смартфони, автоматично переходять на новий час, в той час як кнопкові телефони та механічні годинники потребують ручного переведення.

Верховна Рада України намагалася кілька разів обговорити питання щодо скасування переходу на літній і зимовий час разом з громадськими лідерами, але ця ініціатива залишається без вирішення. Слід нагадати, що не лише Україна, але й майже 70 країн світу переходять на літній і зимовий час двічі на рік. Водночас 135 країн світу або ніколи не використовували цю практику, або вже відмовилися від неї.

Перехід на літній час виявляється складнішим, ніж перехід на зимовий, хоча обидва випадки можуть негативно позначитися на здоров'ї через порушення біоритмів організму людини. Після переходу на літній час необхідно буде вставати і лягати спати на 1 годину раніше.

 

Однак переведення годинників має декілька небезпечних наслідків:

- зростає захворюваність організму;

- збільшується ризик інфарктів, гіпертонічних кризів; помічено, що в адаптаційний період зростає кількість викликів карети швидкої допомоги через проблеми з серцем;

- збільшується кількість ДТП;

- зростає кількість спроб суїцидів.

Також перехід на літній час може негативно вплинути на дітей і школярів.

Щоб зменшити його негативний вплив, слід намагатися кілька днів до 31 березня лягати спати та вставати раніше, ніж зазвичай, наприклад, спочатку на 15 хвилин, потім на 30, 45 хвилин. Такий поступовий перехід зробить адаптацію менш відчутною, а це може сприяти плавному переходу на літній час без серйозних наслідків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь