Профілактика водно-нітратної метгемоглобінемії
Профілактика водно-нітратної метгемоглобінемії
Чим небезпечні нітрати?
- спричиняють розвиток шкідливої мікрофлори в кишківнику, що призводить до отруєння організму;
- зменшують кількість вітамінів, що призводить до авітамінозу та погіршення обміну речовин;
- знижують в організмі концентрацію йоду, що впливає на функціонування щитоподібної залози;
- розширюють судини й істотно знижують тиск.
Ознаки отруєння нітратами:
- діарея, нудота, блювання;
- задишка, тахікардія, ціаноз;
- різкі болі в животі, пожовтіння очей;
- сонливість, втома, головний біль.
Для профілактики водно-нітратної метгемоглобінемії рекомендується:
- ! батькам, які мають немовлят та дітей віком до 3 років, – для питних потреб та приготування їжі (особливо дитячих сумішей, овочевих соків, дитячих напоїв тощо) категорично не використовувати воду з підземних джерел водопостачання, а використовувати фасовану бутильовану столову воду;
- ! по можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком – вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів;
- ! дорослим не вживати воду з підземних джерел водопостачання, в якій вміст нітратів перевищує допустимі нормативи – не більше 50 мг/дм3;для питних цілей вживати тільки доочищену та фасовану столову воду;
- власникам колодязів дотримуватись вимог чинного законодавства при облаштуванні та експлуатації приватного колодязя, а саме:
- колодязь не рекомендується облаштовувати в понижених, заболочених місцях та на ділянках, що затоплюються паводковими водами;
- індивідуальний колодязь слід розміщувати на відстані не менше 20м, а колодязь громадського користування на відстані не менше 50м від джерел можливого забруднення (вбиральні, вигрібні ями, мережі каналізації, тваринницькі майданчики та інше);
- стінки колодязів повинні бути щільними, такими, що добре ізолюють колодязь від проникнення поверхневих стоків (дощові й талі води);
- дно колодязя слід вкривати фільтруючим шаром гравію (щебеню) товщиною 20-30 см; для підйому води з колодязя застосовують насоси, в інших випадках обладнують коловорот з міцно прикріпленим «журавлем» і відром загального користування;
- навколо колодязя повинен бути «замок» із добре утрамбованої глини; колодязь повинен бути огороджений, мати кришку, навіс, коловорот з відром загального користування, лавку для відер;
- територію поблизу колодязя необхідно утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку.
Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення.
Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.
! з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні та органічні добрива;
! у разі виникнення ознак інфекційних захворювань чи отруєнь терміново звертайтесь за медичною допомогою.