12 червня – Всесвітній день боротьби з дитячою працею

Дата: 12.06.2023 11:38
Кількість переглядів: 506

Фото без опису

12 червня – Всесвітній день боротьби з дитячою працею

            Допомагати батькам по господарству - неписаний обов’язок кожної дитини. Та, нажаль, у світі є країни, де маленькі дітлахи змушені тяжко працювати для того, щоб їхня сім’я просто змогла вижити. Саме через це, Міжнародна організація праці (МОП) запровадила Всесвітній день боротьби з дитячою працею, який щороку відзначається 12 червня.
         Сьогодні проблема дитячої праці має світові масштаби через економічні, соціальні та історичні причини. У багатьох країнах світу дитяча праця вважається незаконною. Мільйони хлопчиків та дівчаток ще з раннього дитинства працюють, що позбавляє їх можливості отримати освіту, відпочивати, оздоровлюватися, порушує їх основні свободи і права. Крім того, більшість з них стають жертвами найгірших форм дитячої праці, таких як робота в небезпечних умовах, рабство, інші форми примусової праці, стають учасниками протиправної діяльності, наприклад, торгівлі наркотиками, проституції, задіяні у військових конфліктах. Після вторгнення російської федерації на територію України, масових переміщень громадян із зон активних бойових дій багато українських родин опинились у складній життєвій ситуації. Маленькі українці мужньо переносять всі тяготи воєнного часу, дорослішають раніше і прагнуть допомогти своїм родинам.

         Україною ратифіковано низку нормативно-правових актів, що здійснюють правове регулювання у даній сфері, а саме: Конвенція ООН про права дитини, Конвенція Міжнародної організації праці про мінімальний вік для прийому на роботу  та Конвенція МОП про негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці,  відповідні норми яких закріплено Законом України «Про охорону дитинства».

         За законодавством України праця дітей допускається після досягнення ними 16- річного віку, і тільки як виняток для виконання легкої роботи, що не перешкоджає процесу навчання і не завдає шкоди здоров’ю, у вільний від навчання час – з 14 років. Праця осіб молодше 14 років взагалі не допускається ні за яких умов. У трудових правовідносинах неповнолітні прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток і деяких інших умов праці користуються пільгами, установленими законодавством України. Для неповнолітніх працівників встановлено скорочену тривалість робочого часу:

особам від 16 до 18 років — до 36 годин на тиждень (включно);
особам від 15 до 16 років — до 24 годин на тиждень (включно);
учні віком від 14 до 15 років, які працюють під час канікул можуть працювати не більше 24 години на тиждень.

Заборонено:залучати неповнолітніх працівників до нічних, надурочних робіт та робіт у вихідні дні; застосовувати працю неповнолітніх осіб на важких роботах та на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах; залучати неповнолітніх осіб до підіймання та переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. В Конституції України зазначено, що використання праці неповнолітніх на небезпечних для їх здоров’я роботах забороняється (ст.43), а експлуатація дитини переслідується за законом (ст.52).

 

Пам’ятайте, діти повинні в першу чергу навчатися, а не працювати!

 

     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь