Прийомна сім’я чи ДБСТ: можливість для дитини жити в родині

Дата: 28.04.2023 11:49
Кількість переглядів: 836

Фото без опису

Погляд дитини-сироти неможливо сплутати з іншим. Він особливий — дитини, якій не вистачає турботи і любові, яку позбавили щасливого дитинства найближчі їй люди. Або жорстокі життєві обставини.

Звичайно ж, вихованці дитячих інтернатних закладів мріють, що колись до них завітають дорослі і скажуть: «Збирайся, дитинко, поїдемо додому. Ми — твої батьки».

Прийомну сім’ю може створити як окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, так і сім’я. Вони можуть взяти на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У дитячому ж будинку сімейного типу спільно проживають з батьками-вихователями та виховуються не менш як 5 дітей цієї категорії. Найбільше ж може бути на вихованні                           10 дітей.

            Порядки створення прийомної сім’ї та дитячого будинку сімейного типу і влаштування в них дітей регулюються відповідними постановами Кабінету Міністрів України. Держава передбачила фінансову підтримку цих альтернативних форм сімейного виховання. Грошове забезпечення призначається кожному з батьків-вихователів й одному з прийомних батьків. Фінансування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу здійснюється за рахунок державного бюджету. Отримують державну соціальну допомогу й діти — два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. За вихованцями також зберігаються раніше призначені аліменти, пенсія, інші види державної допомоги. Ці кошти переходять у розпорядження батьків-вихователів та прийомних батьків і витрачаються на утримання дітей.

            Особи, які виявили бажання стати прийомними батьками, в обов’язковому порядку мають пройти навчання, організоване обласним центром соціальних служб. До проведення спеціальних навчальних програм залучаються спеціалісти з психології, педагогіки, медицини тощо. Якщо ж хоча б один з батьків не пройшов курс підготовки потенційних кандидатів у прийомні батьки чи батьки-вихователі — родина не отримає рекомендацію на створення прийомної сім’ї чи ДБСТ. Прийомні сім’ї та ДБСТ не залишаються наодинці зі своїми проблемами. Всі вони перебувають під соціальним супроводом соціальних працівників, взаємодіють із службами у справах дітей. Для них передбачений комплекс послуг: і юридичних, і психолого-педагогічних, і соціально-медичних. Важливо, що прийомні діти мають право підтримувати особисті контакти з родичами, якщо це не суперечить їх інтересам і не заборонено рішенням суду. Форми такого спілкування визначають органи опіки та піклування за погодженням з прийомними батьками.

 

 

Шановні жителі Козинської громади!

            Якщо вам не байдужа доля таких дітей і ви готові подарувати їм щасливе дитинство — створюйте прийомні сім’ї чи дитячі будинки сімейного типу! Вам у цьому допоможе служба у справах дітей Козинської сільської ради. Звертайтеся до установи за  адресою: вул. Берестецька,145, село Козин, адмінприміщення сільської ради. Контактний телефон: 0631923881.

 

Служба у справах дітей сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь