Пошук

Вчинення дій під примусом, чи виникає відповідальність?

Дата: 18.04.2023 12:50
Кількість переглядів: 825

У зв'язку з воєнними діями на території України часто постає питання щодо відповідальності за незаконні дії, які вчинені під тиском окупантів.

Кримінальним кодексом України, зокрема статтею 40 виключається кримінальна відповідальність особи за заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам, якщо ця особа зазнала фізичного примусу, а також психічного примусу.

Іншими словами, якщо особа наслідок застосування до неї фізичної сили розголосила відомсті, які містять державну таємницю, то відповідно до ст. 40 Кримінального кодексу Україн вона звільняється від відповідальності. Оскільки такі відомості вона розголосила не з власної волі, а як наслідок застосування сили або погрози в її застосуванні.

Ознаками, що характеризують "діяння" особи, яка зазнала непереборного фізичного примусу, є:

  1. збіг діяння з об'єктивними ознаками якогось кримінального правопорушення;
  2. відсутність волі особи в такому діянні.

Вчинені особою дії або бездіяльність за об'єктивними своїми ознаками можуть збігатися, наприклад, із розголошенням відомостей, що становлять державну таємницю, шпигунством, розтратою чужого майна, зловживанням службовим становищем тощо. Але дані дії, проте, кримінально протиправними не визнаються, оскільки позбавлені такої обов'язкової ознаки кримінально-правового діяння, як його волимість (особа не здатна керувати своїм вчинком). Отже, виключається кримінальна відповідальність за заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам.

Тобто підставами виключення кримінальної протиправності діяння в такому випадку є:

1.суспільна небезпечність;

2.непереборність фізичного примусу, під безпосереднім впливом якого особа заподіює шкоду правоохоронюваним інтересам [за інформацією з платформи правових консультацій WikiLegalAid]

Для отримання детальної інформації або консультації можна звертатися в сектор “Радивилівське бюро правової допомоги” за адресою: м. Радивилів вул. Кременецька, 52; тел. 0-800-213-103 (дзвінки останнього безплатні зі стаціонарних та мобільних телефонів цілодобово).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь