Стартувала Всеукраїнська акція "16 днів проти насильства"

Дата: 25.11.2022 17:42
Кількість переглядів: 261

Фото без опису

17 грудня 1999 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок,  але відзначати його почали з 1981 року – як пам’ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо в 1960 році. Цього ж дня стартує міжнародна акція «16 днів проти насильства», яка щорічно проводиться з 25 листопада до 10 грудня включно з метою привернення уваги до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми.   Шістнадцятиденний період акції охоплює такі важливі дати: 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок; 1 грудня – Всесвітній  день боротьби зі СНІДом; 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;  3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями; 5 грудня – Міжнародний день волонтера; 6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі; 10 грудня – Міжнародний день прав людини. Ці дати створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини. Це означає, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.
У Фонді народонаселення ООН повідомили, що в умовах пандемії ситуація погіршилася. Карантин замкнув людей в одному приміщенні, і в тих сім’ях, де і до пандемії не все було гладко, стало ще гірше. Це – світова тенденція і представники ООН називають її пандемією насилля під час пандемії. Водночас психологи стверджують, що домашнє насильство не можна виправдати ні за яких умов: ані під час війни, ані під час пандемії. Про це мають пам’ятати жертви насилля. Ніхто не повинен жити в щоденному страху від психологічного, фізичного, економічного чи сексуального насилля. Це не лише побої, це і образи, погрози та приниження, це умисне позбавлення житла, засобів до існування, документів, це заборона чи примушування до праці, зрештою, це домагання і зґвалтування, які часто прикривають виконанням «подружніх обов’язків».
Законодавством України передбачені заходи з протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства:  діє Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», і з початку 2019 року домашнє насильство в нашій країні вважається кримінальним злочином. Важливим у цій сфері є ухвалення у 2020 році Указу Президента України «Про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства». Одним із інструментів його реалізації є Державна соціальна програма запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на період до 2025 року, затверджена постановою Кабінету Міністрів від 24 лютого 2021 року № 145. Два роки тому, Україна завдяки ініціативі дружини Президента Олени Зеленської стала повноправною учасницею міжнародного «Партнерства Біарриц», яке було започатковане з метою посилення відповідальності країн «Великої сімки» та консолідації зусиль інших держав для досягнення рівних прав і можливостей у суспільстві та відсутності обмежень за будь-якими ознаками. Втіленням зобов’язань, що взяла на себе Україна, став запуск  «гарячої лінії» з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей – 1547. 
Якщо людина опинилась у складних обставинах, спричинених насильством в сім’ї чи його реальною загрозою, якщо стала жертвою торгівлі людьми та прагне повернутися до нормального життя, за телефоном «гарячої лінії» 1547 цілодобово консультанти готові надати психологічну підтримку, проконсультувати або зареєструвати відповідне звернення до державних органів. Дзвінки на номер 1547 безкоштовні зі стаціонарних телефонів та телефонів відповідних мобільних операторів у межах України. Непоодинокі випадки, коли такої підтримки потребують особи з пригніченим станом із суїцидальними думками. У таких ситуаціях консультанти «гарячої лінії» 1547 обережно виводять особу із початкового стресового стану, а вже потім з’ясовують проблеми та потреби заявників. На цей номер переважно зверталися заявники стосовно домашнього насильства. У багатьох випадках постраждалі особи потерпали одночасно від двох, трьох, або від усіх видів домашнього насильства: психологічного, економічного, фізичного, сексуального. Більш докладну інформацію можна отримати тут: https://ukc.gov.ua/v-ukrayini-za-telefonnym-nomerom-1547/

Запам’ятайте телефонний номер 1547 і перекажіть тим, хто потребує захисту. Не мовчіть!

Також наголошуємо на необхідності поширювати інформацію про діяльність «гарячих ліній»:
- 1547 – номер «гарячої лінії»  з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;
- 1545 – номер «гарячої лінії» з питань безпеки дітей в Інтернеті;
- 527 (безкоштовно з мобільних) – номер «гарячої лінії» з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів;
- +38(044)284-19-15 Урядова гаряча лінія для дзвінків з-за кордону (оплата за тарифами відповідного оператора зв‘язку);
- 1539 – номер «гарячої лінії»  з соціальних питань;
- 0 800 504 425 – номер «гарячої лінії» з питань освіти для мешканців тимчасово окупованих територій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь