Як правильно зняти себе з обліку внутрішньо переміщеної особи

Дата: 11.11.2022 11:31
Кількість переглядів: 290

Фото без опису

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 16 квітня 2022 № 457, «Про підтримку окремих категорій населення, яке постраждало у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України» за березень та квітень 2022 р. зазначена допомога надається всім ВПО. Але, починаючи з травня 2022 р. така допомога надається тільки тим ВПО, які перемістилися з території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), а також ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг. При цьому перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.


Виплати скасовуються у разі повернення ВПО до зареєстрованого до 24.02.2022 року місця проживання.
Відповідно до ст.12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» дія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи скасовується, якщо особа:
подала заяву про відмову від довідки;
повернулась до покинутого місця постійного проживання;
виїхала на постійне місце проживання за кордон.


Куди звертатися?
Внутрішньо переміщені особи, які зареєстровані на території певної територіальної громади, аби знятися з обліку, зобов’язані звернутись в управління з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій, виконавчих міських чи районних органів; у виконавчі органи сільських, селищних, міських рад; у центри надання адміністративних послуг в один зі способів:
особисто подати повідомлення за місцем отримання довідки не пізніше, як за три дні до від’їзду;
особисто подати повідомлення протягом трьох днів після повернення до покинутого місця проживання;
подати повідомлення про скасування дії довідки про взяття на облік ВПО можна через портал «ДІЯ»
Рішення про скасування дії довідки ВПО невідкладно вносять до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.


Увага! Якщо ВПО не повідомить про повернення до покинутого місця постійного проживання, дія довідки може бути скасована на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання.


Чому важливо виключити себе з обліку ВПО?
Якщо людина втратила право на отримання допомоги на проживання, то розуміє, що краще з власної ініціативи зупинити нарахування соціальних виплат, бо врешті-решт отримані безпідставно кошти доведеться колись повертати державі.
Рано чи пізно, в процесі взаємообміну інформацією, державні органи виявлять, що   перестали існувати підстави для виплати допомоги. Тоді виплачені кошти вважатимуться надміру сплаченими сумами, тож вони будуть стягуватись з особи в добровільному або судовому порядку.
От в яких випадках за Законом № 1706 довідка про взяття на облік ВПО буде скасована, з одночасним внесенням відомостей про це до бази даних:
- подача особою заяви про відмову від довідки;
- скоєння особою кримінального правопорушення;
- повернення особи до покинутого місця постійного проживання;
- виїзд особи на постійне місце проживання за кордон;
- виявлення факту подання особою завідомо недостовірних відомостей.
Наслідком скасування довідки є припинення виплати допомоги на проживання. Наразі найбільш розповсюдженою підставою є повернення до покинутого місця проживання та виїзд за кордон. 


Козинська сільська рада звертається до ВПО, які мешкають на території  громади, у разі переїзду на нове місце перебування або повернення до покинутого місця проживання в обов'язковому порядку звернутися у Козинську сільську раду або відповідного старостинського округу із заявою про зняття з обліку ВПО.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь