Пошук

Хто такі патронатні вихователі та як ними стати?

Дата: 01.11.2022 10:49
Кількість переглядів: 338

Хто такі патронатні вихователі та як ними стати?

Для роботи патронатними вихователями шукаємо сім’ї, які готові в своїх домівках доглядати за дітьми, що потребують захисту. Гарантовані: заробітна плата, кошти на виховання дитини, комплексна професійна підтримка.

Хто такий патронатний вихователь?

Патронатний вихователь – особа, яка на професійній основі здійснює догляд, виховання і розвиток дитини/дітей, влаштованої/них в її сім’ю. Патронатні вихователі – унікальна для України професія, що з'явилася в рамках соціального експерименту, початого Партнерством «Кожній дитині» у 2009 році. Тоді в м.Бровари Київської області було створено першу в Україні прийомну сім’ю термінового влаштування – родину Євгена та Наталії Дудків. У 2011 році досвід перейняла родина Гурських із м.Біла Церква, а в 2012 році – сім'я Кузнєцових із Києва. Відомо, що у світі робота патронатними прийомними батьками – це поширена і дуже почесна практика. Патронатні батьки проходять спеціальну підготовку – навчальний курс, який дозволяє опанувати всі нюанси роботи з дітьми, які через складні життєві обставини не можуть бути з рідними мамою і татом.

Діти яких категорій можуть бути влаштовані під патронат?

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме: новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі; підкинуті, знайдені діти; безпритульні діти; діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров‘ю; діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;
діти, переміщені із тимчасово окупованої території або району проведення бойових дій, інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватися про них. Одночасно під патронат в одну сім’ю влаштовуються виключно діти (незалежно від їх кількості), які є братами-сестрами, або до влаштування під патронат проживали в одній родині.
          Діти якого віку можуть бути влаштовані під патронат?

До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років. Діти, старші 14 років, влаштовуються за їхньої власної згоди та згоди патронатних вихователів.

Скільки дитина може перебувати в патронатній сім’ї?

          Відповідно до вимог статей 252-253 Сімейного кодексу України термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя встановлюється органом опіки та піклування і не може перевищувати трьох місяців. У разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя понад зазначений термін, орган опіки та піклування може його продовжити. Загальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати шість місяців.

           Як фінансуються патронатні сім‘ї?

 За період перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя за нею зберігається право на аліменти, пенсію у зв’язку із втратою годувальника, інші соціальні виплати, які вона мала до влаштування в сім’ю патронатного вихователя. На утримання кожної дитини, влаштованої у сім’ю патронатного вихователя, виплачується щомісячна соціальна допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку. У разі, коли дитині виплачується призначена в установленому порядку стипендія, розмір соціальної допомоги визначається як різниця між двома прожитковими мінімумами для дитини відповідного віку та розміром стипендії за попередній повний місяць на момент влаштування дитини у сім’ю патронатного вихователя. Після завершенні дії договору про патронат чи при припиненні діяльності сім’ї патронатного вихователя здійснюється перерахунок коштів у відповідності до віку та кількості дітей. Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною здійснюється шляхом щомісячних виплат грошового забезпечення патронатним вихователям. Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи. У разі перебування у сім’ї патронатного вихователя дітей віком до 1 року, дітей-інвалідів та одночасно двох і більше дітей розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину та категорію, проте сумарно не більше ніж на 50 відсотків. Нарахування та сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування патронатних вихователів із сум їх грошового забезпечення здійснюється у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

           Де дізнатися деталі?

За додатковою інформацією про сімейний патронат, роль та функції батьків у патронаті звертайтесь до служби у справах дітей Козинської сільської ради за адресою: вул.Берестецька, 45, с.Козин (тел.3-42-86), та комунальної установи  «Центр з надання соціальних послуг» за адресою: вул.Шкільна, 15, с.Козин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь