Тероборона на Дубенщині: що це та для чого створене формування

Дата: 28.01.2022 11:00
Кількість переглядів: 282

Фото без опису

1 січня в Україні набув чинності Закон України «Про основи національного спротиву», яким визначені завдання територіальної оборони, руху опору і підготовки громадян України до національного спротиву.

Що таке територіальна оборона

Територіальна оборона поєднує систему загальнодержавних, воєнних та спеціальних заходів, що здійснюються у мирний час та в особливий період з метою протидії воєнним загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій.

Основні завдання сил тероборони — своєчасна оборона території та захист населення на конкретній місцевості до моменту розгортання військових угруповань, та забезпечення умов для розгортання і перегрупування військ. Зокрема йдеться про захист об’єктів критичної інфраструктури, охорона порядку та безпеки в населених пунктах.

Як виглядатиме і чим займатиметься ТрО

Головна перевага ТрО – це поєднання масовості і здатності надзвичайно швидко розгорнутися на певній території для виконання поставлених завдань.

Згідно з Законом, національний спротив має три складові: перша – це рух опору, друга складова – це територіальна оборона, третя – це система підготовки громадян до національного спротиву.

Особливості служби в лавах тероборони

Сили ТрО складаються з кількох компонентів:

Перший – це штат мирного часу. Це професійні військові, які несуть службу за контактом в Силах ТрО. Вони формують організаційно-управлінське ядро батальйонів та бригад.

Другий компонент – це штат особливого періоду – цивільні громадяни, які пройдуть відбір і укладуть контракт про службу в резерві ТрО. Вони перебуватимуть під командуванням військових. Держава закріпить за ними зброю, проводитиме навчання і злагодження.

Третій компонент, який передбачено законом – це добровольчі формування територіальних громад. Вони можуть бути створені у невеликих населених пунктах для виконання допоміжних функцій – охорони, спостереження тощо.

Служити у військах територіальної оборони можна за контрактом на постійній основі або в резерві.

Як формують батальйон тероборони на Дубенщині

Наш батальйон дислокуватиметься в Млинові. Тут розміщуватиметься особовий склад управління, де у мирний час працюватиме 45 осіб. У разі необхідності батальйон зможе залучити 550 військовозобов’язаних з числа резерву.

«Рішення розташування підрозділу саме у Млинові –стратегічно продумане й виважене, – каже Всеволод Пекарський, керівник району територіальної оборони. Нині особовий склад батальйону тероборони сформовано на 80%, ще 20% штату підібрані, триває оформленням документів. Для потреб підрозділу на сьогодні вже виділено місця для проведення тренувань.

На даний момент триває діалог з органами місцевої влади та самоврядування щодо забезпечення сил ТрО необхідними ресурсами.

«На сьогодні нашим завданням є питання ремонту і облаштування місць дислокації, забезпечення усіх комунікацій, створення режимно-секретних об’єктів та приміщень для зберігання зброї і боєприпасів тощо. Є потреби у транспорті. Матиму розмову з головами тергромад району щодо надання підтримки нашому підрозділу. – каже Всеволод Пекарський. – Питання безпеки жителів Дубенщини – наша спільна відповідальність, а, отже маємо спільно підтримувати наших військових».

 

Територіальна оборона – це один із способі запобігти зовнішній агресії. Її підрозділи забезпечуватимуть виконання стратегічно важливих завдань, захисту об’єктів критичної інфраструктури тощо. Ворог не матиме переваги раптового вторгнення, а для військових – це дозволить концентрувати сили армії на пріоритетних напрямках.

Коли сотні тисяч цивільних громадян будуть підготовлені, знатимуть свої дії у випадку надзвичайних ситуацій – це створить нову якість оборони країни.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь