Пошук

Як вберегтися від переохолодження в сховищі

Дата: 11.03.2022 10:31
Кількість переглядів: 427

Внаслідок військово вторгнення Російської федерації на територію України, мешканці деяких міст Україні змушені дні та ночі проводити у сховищах, аби вберегти себе та своїх рідних від обстрілів. Деколи середня температура там досягає менше ніж +10°C. В таких умовах легко переохолодитися.

Тож, декілька рекомендацій, як облаштуватися, аби було тепло і зручно. Перш за все, варто піклуватися про багатошаровість одягу:
? Білизна (спідня білизна, колготки, шкарпетки, термобілизна).
? Середній шар (светр, кофта тощо).
? Верхній одяг (куртка, штани, шарф, шапка, рукавички).

Перший час у сховищі верхній одяг може бути розіпнутий. Краще додавати на себе одяг в міру відчуттів, ніж одразу бути сильно закутаним, адже потім тіло втратить можливість грітися.

Обирайте одяг із натуральних чи спецматеріалів. Одяг не обов’язково має бути грубим і сковувати рухи, головне — багатошаровість і просторість: між різними одежинами утворюється повітряний прошарок, який утримуватиме тепло.

Не залишайте відкритими кінцівки та голову: через долоні та оголену голову ви втрачаєте чимало тепла і можете захворіти.

Обирайте зимове взуття із товстою підошвою: воно має бути просторим, добрим за розміром та не стискати ногу, щоби підтримувати нормальний кровообіг.

А от від металевих прикрас краще відмовитися. Метал охолоджується дуже швидко, і його контакт зі шкірою може призвести до обмороження окремих ділянок чи холодових травм. До того ж кільця сповільнюють рух крові у пальцях, а отже вони швидше замерзнуть.

Їжте та майте перекус. Щоби підтримувати нормальну температуру, організм використовує більше енергії, тож і поповнювати її треба частіше. З собою можна взяти термос із чаєм або окропом.

Разом з питтям та перекусами намагайтесь рухатись, принаймні пальцями кінцівок рук та ніг, щоб зігрітися. Рухи допоможуть прискорити кровообіг, а отже ви не переохолодитесь.

Ковдри, подушки, каремати, спальники, матраци повинні бути з вами. Уникайте сидіння на голих поверхнях, навіть якщо на вас три шари теплого одягу.

Бережіть себе!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь