Пошук

ТЕРОБОРОНА НА ДУБЕНЩИНІ: ЯК ФОРМУЄТЬСЯ, ДЕ БАЗУВАТИМЕТЬСЯ ТА ЯКІ ЗАВДАННЯ ПІДРОЗДІЛУ

Дата: 28.01.2022 16:58
Кількість переглядів: 2576

ТЕРОБОРОНА НА ДУБЕНЩИНІ: ЯК ФОРМУЄТЬСЯ, ДЕ БАЗУВАТИМЕТЬСЯ ТА ЯКІ ЗАВДАННЯ ПІДРОЗДІЛУ

 

1 січня в Україні набув чинності Закон України «Про основи національного спротиву», яким визначені завдання територіальної оборони, руху опору і підготовки громадян України до національного спротиву.

 

Що таке територіальна оборона

Територіальна оборона поєднує систему загальнодержавних, воєнних та спеціальних заходів, що здійснюються у мирний час та в особливий період з метою протидії воєнним загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій.

Основні завдання сил тероборони — своєчасна оборона території та захист населення на конкретній місцевості до моменту розгортання військових угруповань, та забезпечення умов для розгортання і перегрупування військ. Зокрема йдеться про захист об'єктів критичної інфраструктури, охорона порядку та безпеки в населених пунктах.

 

Як виглядатиме і чим займатиметься ТрО

Головна перевага ТрО – це поєднання масовості і здатності надзвичайно швидко розгорнутися на певній території для виконання поставлених завдань.

Згідно з Законом, національний спротив має три складові: перша – це рух опору, друга складова – це територіальна оборона, третя – це система підготовки громадян до національного спротиву.

 «На першому етапі, який вже стартував, бригади і батальйони Сил ТрО розгортатимуться по штату мирного часу. –  зазначає Міністр оборони України Олексій Резніков. – У кожному батальйоні формується кістяк з військовослужбовців ЗСУ. Їх завданням є командування, навчання та злагодження цивільних осіб, які укладуть контракт про службу в резерві ТрО і захищатимуть територію, де проживають. Формування резерву ТрО по штатах особливого періоду – це другий етап після того, як у батальйонах та бригадах буде створено організаційно-управлінське ядро з військовослужбовців та забезпечені відповідні умови. За тими, хто укладе контракт і служитиме у резерві ТрО, буде закріплено зброю. Вона буде видаватися на час навчань, або у разі виникнення визначених ситуацій».

Так, «кістяк» сил ТрО – це 25 бригад (по одній в кожній області та м.Києві), які об’єднують понад 150 батальйонів (один на район). Постійна чисельність Сил ТрО у мирний час складатиме 10 тис. військовослужбовців. По штату особливого періоду підрозділи Сил ТРО нараховуватимуть понад 130 тис. осіб, для чого буде сформовано відповідний резерв.

Загальне керівництво національним спротивом здійснює Президент України як Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України через Міністра оборони. Керівником районної територіальної оборони є голова районної державної адміністрації.

 

Особливості служби в лавах тероборони

Сили ТрО складаються з кількох компонентів:

Перший – це штат мирного часу. Це професійні військові, які несуть службу за контактом в Силах ТрО. Вони формують організаційно-управлінське ядро батальйонів та бригад.

Другий компонент – це штат особливого періоду – цивільні громадяни, які пройдуть відбір і укладуть контракт про службу в резерві ТрО. Вони перебуватимуть під командуванням військових. Держава закріпить за ними зброю, проводитиме навчання і злагодження.

Третій компонент, який передбачено законом – це добровольчі формування територіальних громад. Вони можуть бути створені у невеликих населених пунктах для виконання допоміжних функцій – охорони, спостереження тощо.

 

Служити у військах територіальної оборони можна за контрактом на постійній основі або в резерві, − коментує Віктор Філімоненко, майор – командир кадру батальйону А7069, керівник батальйону. – Для того, щоб підписати контракт, треба прийти до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання, зібрати необхідний перелік документів, пройти медкомісію та морально-психологічний відбір. Після цього громадянин отримає припис для проходження військової служби, з яким має прибути до нас. Військовослужбовці підрозділів територіальної оборони отримують заробітну плату, як і всі військовослужбовці Збройних сил України. Відмінність полягає в тому, що бригада тероборони розташовується на території району, і військовослужбовець проходить службу, не покидаючи власної домівки. Резервісти, залишаються працювати на своєму робочому місці, живуть цивільним життям, але щороку їх викликають на 15-денні збори, а також кожного місяця на один день для підвищення їхньої підготовки. Прибувати до військової частини після отримання виклику резервіст має протягом доби.

 

Як формують батальйон тероборони на Дубенщині

Наш батальйон дислокуватиметься в Млинові. Тут розміщуватиметься особовий склад управління, де у мирний час працюватиме 45 осіб. У разі необхідності батальйон зможе залучити 550 військовозобов’язаних з числа резерву.

«Рішення розташування підрозділу саме у Млинові –стратегічно продумане й виважене, - каже Всеволод Пекарський, керівник району територіальної оборони. Нині особовий склад батальйону тероборони сформовано на 80%, ще 20% штату підібрані, триває оформленням документів. Для потреб підрозділу на сьогодні вже виділено місця для проведення тренувань.

На даний момент триває діалог з органами місцевої влади та самоврядування щодо забезпечення сил ТрО необхідними ресурсами.

 «На сьогодні нашим завданням є питання ремонту і облаштування місць дислокації, забезпечення усіх комунікацій, створення режимно-секретних об’єктів та приміщень для зберігання зброї і боєприпасів тощо. Є потреби у транспорті. Матиму розмову з головами тергромад району щодо надання підтримки нашому підрозділу. – каже Всеволод Пекарський. – Питання безпеки жителів Дубенщини – наша спільна відповідальність, а, отже маємо спільно підтримувати наших військових».

 

На завершення

Територіальна оборона – це один із способі запобігти зовнішній агресії. Її підрозділи забезпечуватимуть виконання стратегічно важливих завдань, захисту об’єктів критичної інфраструктури тощо. Ворог не матиме переваги раптового вторгнення, а для військових – це дозволить концентрувати сили армії на пріоритетних напрямках.

Коли сотні тисяч цивільних громадян будуть підготовлені, знатимуть свої дії у випадку надзвичайних ситуацій – це створить нову якість оборони країни.

 

 

Прес-служба Дубенської РДА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь