Пошук

Інформація з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО з 01.01.2022 року

Дата: 26.01.2022 15:35
Кількість переглядів: 2059

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що з 01.01.2022 вступили в дію норми законодавства щодо розширення сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО).

Так,  згідно абзацу четвертого пункту 61 підрозділу ХХ « Перехідних положень» Податкового кодексу України ,застосування  РРО/ПРРО стало обов’язковим для фізичних осіб - підприємців, що перебувають на спрощеній системи оподаткування, а саме – платники єдиного податку ІІ - IV груп .

Реєстратори розрахункових операцій (РРО та ПРРО) є обов’язковими для тих суб’єктів господарювання , які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням  електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі , громадського харчування та послуг, а також з приймання  готівки для подальшого її переказу, не залежно від обсягу доходу.

Не потрібно застосовувати РРО при перерахуванні коштів з рахунку суб’єкта господарювання на рахунок суб’єкта господарювання , перерахуванні коштів через касу банку, через програмно-технічний комплекс самообслуговування банку (готівка та ЕПЗ).

Що стосується фізичних осіб-підприємців , які перебувають на загальній системі оподаткування, вони повинні застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні будь-яких розрахункових операцій на загальних підставах.

З 1 січня 2022 року застосування РРО/ПРРО залишається не обов’язковим для фізичних осіб – підприємців (ФОП), що перебувають на спрощеній системи оподаткування :

- першої групи;

-другої-четвертої  груп, яким відповідно до постанови КМУ від 23.08.2000 року №1336 (із змінами ) дозволено замість РРО/ПРРО використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій (РК та КОРО).

Цією постановою встановлено, що з 01.01.2022 року при продажу товарів (крім підакцизних) на території села ФОП дозволено не використовувати РРО/ПРРО (за умови використання РК та КОРО) якщо:

-річний обсяг розрахункових операцій не перевищує 167 мінімальних зарплат (у 2022 році-1.09 млн.грн) на один структурний (відокремлений ) підрозділ ;

- така торгівля не здійснюється в одному торговельному об’єкті , де також продаються підакцизні товари;

-такими ФОП не здійснюється дистанційна торгівля, в тому числі через мережу Інтернет;

- сільськими радами та радами ОТГ не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО/ПРРО на території відповідних громад.

Водночас скасовано можливість не використовувати РК та КОРО при наданні послуг хімчистки, страхування та наданні туристичних та екскурсійних послуг.

У всіх інших випадках для платників єдиного податку другої-четвертої групи застосування РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року стало обов’язковим.

Також нагадуємо, що РРО вже можуть бути не тільки апаратними, але й програмними.  Програмний РРО- це дододаток до смартфона , планшета, компютера, який значно спрощує процес реєстрації розрахункових операцій.

     Здійснити реєстрацію програмного РРО можна, подавши реєстраційну заяву в електронній формі, скориставшись засобами Електронного кабінету. Програмне забезпечення для ПРРО абсолютно безкоштовне та є  доступним для повноцінного використання суб’єктами господарювання на добровільній основі.

      Зазначений програмний продукт є альтернативою традиційним касовим апаратам, причому встановити його можна на смартфон, планшет, комп’ютер або інший пристрій, що має ОС Android або Windows.

      Впровадження ПРРО не виключає застосування класичних касових апаратів. Це альтернатива, яка дозволяє бізнесу обирати той пристрій, який є більш зручним для проведення розрахункових операцій – класичний та/або програмний РРО.

   Відеоуроки від податкової, за допомогою яких платники податків можуть вивчити всі тонкощі використання електронних сервісів, можна знайти на офіційному вебпорталі Державної податкової служби України.

Для встановлення ПРРО рекомендуємо використовувати матеріали банеру «Програмні РРО», що розміщений за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Матеріали банеру містять актуальні нормативно-правові акти, які регулюють відносини у сфері реєстрації та застосування РРО/ПРРО, відповіді на поширені питання, що надходять до ДПС від користувачів ПРРО, презентаційні матеріали тощо.

Також у банері наявні покрокові інструкції зі встановлення та налаштування ПРРО (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy-/, та https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/fiskalniy-dodatok-prrosto/), відеоуроки щодо реєстрації ПРРО та відеоінструкція щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців розміщені за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/.

Відеоуроки щодо формування електронної печатки для ПРРО розміщено за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/elektronni-dovirchi-poslugi/.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь