Пошук

Евакуація у випадку пожежі чи надзвичайної ситуації.

Дата: 16.09.2021 12:45
Кількість переглядів: 2242

ЕВАКУАЦІЯ-організоване виведення чи вивезення із зони НС або зони можливого ураження населення, якщо виникає загроза його життю або здоров`ю, а також матеріальних і культурних цінностей , якщо виникає загроза їх пошкодження або знищення.
   План евакуації складається з двох частин:
графічної (малюнка) і текстової (пояснення до плану). Якщо будівля багатоповерхова, план евакуації складається для кожного поверху. Приміщення нумеруються і в першу чергу позначаються стрілками шляхи евакуації людей, двері показують відчиненими. Маршрути руху зображають суцільними лініями зі стрілочками зеленого кольору,  а маршрути до запасних виходів пунктирними зеленого кольору.
   На евакуаційному плані позначають місця приладів пожежогасіння. За цим планом проводиться навчання учнів, вчителів та всіх працюючих в навчальному закладі.
При відпрацюванні плану евакуації, евакуація вважається проведеною вдало, якщо  працівники установи в достатньо короткий проміжок часу організовано, без паніки та скупчень залишили приміщення і зібралися в установленому місці.
   Кожен працівник, який виявив пожежу або її ознаки (задимлення, запах горіння або тління різних матеріалів, підвищення температури в приміщенні тощо), зобов'язаний:
- негайно повідомити про це за телефоном 101 до пожежної частини (при цьому слід чітко назвати адресу об'єкта, місце виникнення пожежі, а також свою посаду та прізвище);
- задіяти систему оповіщення людей про пожежу, розпочати евакуацію людей з будівлі до безпечного місця згідно з планом евакуації, залучити до цього інших осіб;
- повідомити про пожежу керівника установи, або особу, що його заміщає;
- організувати зустріч пожежних підрозділів, вжити заходів до гасіння пожежі наявними в установі засобами пожежогасіння;
Особи, які відповідають за пожежну безпеку в установі, обов’язково повинні пройти навчання з пожежно-технічного мінімуму та мати посвідчення встановленого зразка.
   Якщо пожежа виникла у кабінеті, необхідно, у першу чергу, відключити електромережу. Зазвичай, кабінети обладнані окремим вимикачем, який розташований у легкодоступному місці (біля дверей), щоб кожний, хто знаходиться в приміщенні мав можливість його відключити.
   У разі виникнення пожежі передбачений вимушений рух людей за напрямками, які зазначені в плані евакуації.
   У будівлях і спорудах, які мають два і більше поверхи,  у разі одночасного   перебування на
поверсі понад 25 осіб мають бути розроблені і вивішені на видних місцях плани (схеми) евакуації людей на випадок пожежі.
   Евакуація людей з приміщень відбувається за наявністю таких основних факторів:
• температура повітряного середовища сягає 60-70 градусів;
• різко знижується концентрація кисню у приміщенні;
• виникає задимленість приміщення.
   У сучасних будівлях, згідно з правилами пожежної безпеки передбачені запасні входи та виходи, коридори, сходи, фойє, проходи тощо. Вони можуть займати значну площу — до 30 % від загальної площі.
Проводиться евакуація під керівництвом людей, які навчені діям у разі виникнення пожежі. При цьому рух їх здійснюється практично одночасно і має чітку спрямованість — усі прямують до виходів з приміщення.
Психологія індивідуальної поведінки людини при рятуванні від пожежі викликана в основному страхом за своє життя. Прагнення людини як найшвидше вийти з небезпечної зони зрозуміле — рятування життя. У таких випадках можливе навіювання небезпеки. Воно можливе через перебільшення,  небезпеки, сприймання її без відповідного аналізу та схильність до наслідування дій інших. Це може викликати паніку. Паніка може проявлятися або у вигляді ступору (завмирання, нерухомості, нездатності до дій), або у вигляді фуги (хаотичні кидання, нецілеспрямований біг), прийняття рішень будь-яку ціну врятувати своє життя. Така поведінка може передаватися іншим людям, і тоді виникає загальна паніка. Усі, хто працює та навчається у навчальному закладі, живе у багатоповерховому сучасному будинку, повинні знати шляхи евакуації та особливості евакуаційних виходів.
   Евакуаційними виходами називаються виходи, які ведуть із приміщень через коридор, сходи, сусіднє приміщення.
Коридори і сходи — це основні шляхи евакуації. Основні та запасні виходи з приміщень позначають квадратом зеленого кольору  з написом "Вихід". Також може бути зображення людини чорного кольору, що біжить.
Повідомлення про евакуацію може надійти не тільки у випадку при пожежі, стихійного лиха але і у разі виявлення вибухового пристрою та ліквідації наслідків скоєного терористичного акту. Отримавши повідомлення від представників влади або правоохоронних органів про початок евакуації, дотримуйтесь спокою і чітко виконуйте їхні команди. Якщо ви знаходитесь в квартирі, виконайте такі дії. Візьміть особисті документи, гроші та цінності, вимкніть електрику, воду і газ, надайте допомогу в евакуації літніх і тяжко хворих людей. Закрийте вхідні двері на замок - це захистить квартиру від проникнення мародерів. Не допускайте паніки, істерик і поспіху. Повертайтеся в покинуте приміщення тільки після дозволу відповідальних осіб. Пам'ятайте, що від узгодженості і чіткості ваших дій залежатиме життя і здоров'я  багатьох людей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь