Пошук

Про автоматизований перерахунок працюючим пенсіонерам

Дата: 26.05.2021 12:09
Кількість переглядів: 666

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено з 01 квітня кожного року проведення перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам, які на 01 березня року, в якому проводиться перерахунок, набули право на проведення перерахунку, передбаченого абзацами першим – третім частини 4 статті 42 цього Закону, на найбільш вигідних умовах. Порядок проведення перерахунку пенсії без додаткового звернення особи відповідно до частини четвертої статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” затверджено постановою правління Пенсійного фонду України № 10-1 від 18 травня 2018 року.

Цим Порядком визначено, що перерахунок пенсії проводиться пенсіонерам, які після призначення (перерахунку) пенсії продовжували працювати та мають не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. При цьому перерахунок проводиться із заробітної плати, з якої призначено чи попередньо перераховано пенсію або із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 Закону, за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії. Також право на перерахунок без додаткового звернення проводиться особам, які продовжували працювати і мають менш як 24 місяці страхового стажу. Перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки з дня звернення за призначенням (попереднім перерахунком) пенсії. Перерахунок проводиться з урахуванням страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) та із заробітної плати (доходу), з якої (якого) призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Перерахунок, згідно з Порядком, проводиться на найбільш вигідних умовах без додаткового звернення пенсіонера до сервісного центру Пенсійного фонду України, тобто автоматизованим способом.

Обчислення страхового стажу, який дає право на перерахунок пенсії на зазначених вище умовах здійснюється не раніше дня, що настає за днем, по який обчислено страховий стаж під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Страховий стаж обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Водночас зауважуємо, що відбулись зміни щодо порядку подання роботодавцями звітності про суми нарахованого єдиного внеску, яка з 01.01.2021 подається окремо за кожний квартал протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Тобто інформація про нарахований та сплачений єдиний внесок за період з 01.1.2021 по 31.03.2021 подана у період з 01 квітня по 10 травня 2021 року.

Враховуючи викладене, перерахунок пенсії з 01.04.2021 працюючим пенсіонерам, які набули право на такий перерахунок, буде проведений в червні 2021 року без додаткового звернення пенсіонерів.

Водночас варто зазначити, що в разі якщо станом на 01 березня року, в якому здійснюється перерахунок, особа не набула права на проведення автоматичного перерахунку пенсії (якщо не минуло два роки після призначення (попереднього перерахунку) пенсії), такий перерахунок після настання права на нього можливо провести на підставі заяви пенсіонера.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь