ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА КРАДІЖКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ТА ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ

Дата: 06.04.2021 12:18
Кількість переглядів: 1958

Фото без опису

Крадіжка електричної енергії та енергетичного обладнання однією особою може позбавити багатьох споживачів можливості отримувати електричну енергію.

Варто знати та пам’ятати, що правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність, відповідно до ст. 27 Закону України "Про електроенергетику” від 16 жовтня 1997 р. № 575/97-ВР.

Правопорушенням в електроенергетиці, зокрема, згідно з цим Законом,є крадіжка електричної і теплової енергії, в тому числі:

  • споживання електроенергії понад договірні розміри;
  • самовільне підключення до об’єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку.

Так згідно ст. 188 1 Кримінального Кодексу України за крадіжку електричної енергії шляхом самовільного використання без приладів обліку (якщо використання приладів обліку обов'язкове ) або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи у будь-який інший спосіб якщо такими діями завдано значної шкоди- карається штрафом від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років або обмеженням волі на строк до 3 років.

Ті самі дії вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб якщо вони завдали шкоду у великих розмірахкараються позбавленням волі на строк до 3 років.

У випадку виявлення фактів крадіжки електроенергії шляхом безоблікового користування, самовільного підключення до мереж електропостачальника, пошкодження приладів обліку, зриву (пошкодження) пломби та інших дій споживача, які приводять до зниження показників роботи приладу обліку або мереж, працівники ПАТ «Рівнеобленерго» складають акт про порушення Правил користування електричною енергією для населення (далі ПКЕЕН) та проводять припинення електропостачання. На підставі акту працівники Компанії обчислюють розмір завданих збитків згідно з методикою, затвердженою Постановою НКРЕ від 04.06.2006 року №562.

Відновлення електропостачання споживачу згідно з п. 36 ПКЕЕН здійснюється після усунення порушень і оплати споживачем збитків завданих Компанії та витрат на повторне підключення. У разі відмови споживача відшкодувати збитки ПАТ «Рівнеобленерго» передає матеріали до суду та виконавчої служби.

Більш суворо закон підходить до покарань за викрадення енергетичного обладнання:

·За крадіжку шляхом демонтажу чи будь-яким іншим способом електричних мереж кабельних ліній зв'язку та їх обладнання - передбачений штраф на звинувачену особу від 100 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до 3 років.

·Якщо ці дії будуть вчинені енергетичними рецидивістами вдруге їм загрожує позбавлення волі від 5 до 10 років.

Окрім того в відповідності з ст.194 1 Кримінального Кодексу України:

·За умисне знищення або пошкодження об'єктів електроенергетики якщо ці дії привели або могли привести до порушення стабільної роботи цих об'єктів або потягнути за собою загрозу для життя людей - карається штрафом до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 120 до 240 годин або виправними роботами на строк до 2 років або обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк.

· Те саме діяння вчинене шляхом підпалу вибуху чи іншим загально небезпечним способом або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки - карається позбавленням волі на строк від 3 до 10 років.

Шановні споживачі, звертаємо Вашу увагу та закликаємо до пильності, щоб уникнути ситуацій «крадіжок мимоволі».

Наприклад, переїжджаючи в нове помешкання, будьте уважними та пильними - перевірте прилад обліку, електроустановку та загальний стан електропроводки. Якщо в новому помешканні ви почали користуватися всіма електроприладами, при цьому не звернули уваги на те, що прилад обліку пошкоджений або відсутній взагалі - це зовсім не звільняє вас від відповідальності!

Якщо представник ПАТ «Рівнеобленерго» виявить відсутність приладу обліку або порушення в його роботі, то буде складений відповідний акт та визначена вартість необлікованої електроенергії та сума нанесених ПАТ «Рівнеобленерго» збитків (ПКЕЕН - п.53).

У разі, якщо ви самі виявили, наприклад, недоліки в роботі приладу обліку електричної енергії або відсутність пломб і письмово повідомили про це енергозбут за місцем проживання, то жоден акт з подальшим нарахуванням або навіть відключенням вам не загрожує.

У випадку виявлення зовнішнього пошкодження приладу обліку, зриву пломби або його несправності, споживачі зобов'язані повідомити про це ПАТ «Рівнеоблобленерго» . В іншому ж випадку всі порушення та несправності будуть трактовані представниками енергопостачальника як крадіжка електроенергії.

На превеликий жаль, працівникам товариства доводиться все частіше стикатися з крадіжками доброї волі. Візьмемо, наприклад, таке порушення ПКЕЕН, як накид проводів або підключення відмотуючого трансформатора. Це зроблено через незнання? Навряд чи. Господар приватного сектору, власник пилорами, зварювального апарату чи іншого потрібного в господарстві електрообладнання добре усвідомлює свої дії. Тому він і не допускає представників ПАТ «Рівнеобленерго» для обстеження приладів обліку, електроустановок та електропроводки. А це - пряме невиконання обов'язків споживача електричної енергії (ПКЕЕН - п.42). У випадку недопуску представників енергопостачальника до приладів обліку електроенергії, енергопостачальна компанія має право припинити постачання електроенергії на об'єкти споживача (ПКЕЕН - п.30).

Звертаємо увагу та нагалошуємо! Якщо Ви самі своєчасно письмово повідомите електропостачальника про пошкодження приладу обліку або зірвані пломби (до виявлення порушення працівниками Компанії) та за умови відсутності явних доказів навмисного пошкодження Вами приладу обліку, зриву пломб - нарахування збитків згідно Методики не проводиться.

Також реальною загрозою надійному та безперебійному постачанню електричної енергії споживачам Рівненської області є крадіжки енергетичного обладнання ПАТ «Рівнеобленерго», які набули сьогодні загрозливих масштабів.

Такі злочинні дії є однією з вагомих причин та найсерйозніших факторів дестабілізації внутрішнього енергоринку, крім того, вони являють собою велику загрозу для життя та можуть завдати непоправної шкоди як самим зловмисникам, так і зовсім не причетним людям, дітям тощо.

Оскільки розкрадання електроенергії та елементів електромережі може в будь-яку мить завдати шкоди споживачам ПАТ "Рівнеобленерго" звертається до мешканців Козинської громади з проханням надавати будь-яку допомогу в боротьбі з цим явищем.

Шановні споживачі, мешканці Козинської громади! Якщо ви помітили обірвані дроти на лініях електропередач або відкриту трансформаторну підстанцію, побачили роботи по демонтажу ліній електропередач або обладнання трансформаторної підстанції, людьми що не є працівниками ПрАТ«Рівнеобленерго» (це легко розпізнати по спецодягу) – негайно повідомте про це в сільську Раду, в поліцію або в районний підрозділ ПрАТ «Рівнеобленерго».

Пам’ятайте!

Якщо людина потрапила під напругу, необхідно негайно вимкнути електроприлад чи електроустановку та невідкладно викликати лікаря.
У разі неможливості швидкого вимкнення електроустановки необхідно вжити заходів до відділення потрепілого від струмоведучих частин, до яких він торкається. При цьому в будь-яких випадках той, хто надає допомогу, не повинен доторкатися до потерпілого та до струмоведучих частин без належних засобів безпеки. Він повинен слідкувати за тим, щоб не потрапити під напругу кроку.
Пам’ятайте! При звільненні від дії електричного струму і наданні першої допомоги потерпілому дорога кожна хвилина.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь