Пошук

Радивилівський районний сектор Філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області Інформує щодо амністії засуджених в умовах пандемії

Дата: 27.05.2020 16:35
Кількість переглядів: 872

РАДИВИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СЕКТОР

Філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області

                                         І Н Ф О Р М У Є

27 квітня 2020 року у Верховній Раді України зареєстровано законопроект Закону про амністію засуджених (щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2).                                  

Амністія є повне або часткове звільнення від відбування покарання осіб, визнаних винним у вчиненні злочину, або кримінальні справи стосовно яких розглянуті судами, але вироки стосовно цих осіб не набрали законної сили. Амністія оголошується законом про амністію, який приймається відповідно до положень Конституції України,  Кримінального кодексу України та закону України «Про застосування амністії».                                                                                                                 

Завданням проекту є закладення обґрунтованої системи критеріїв визначення кола осіб, до яких амністія застосовується, та обмежень щодо її застосування.                                                         

Законопроект складається з вісімнадцяти статей. Він визначає правові основи звільнення осіб від відбування покарання на підставі акту амністії, механізм взаємодії кримінально-виконавчої служби з органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Зокрема, передбачається оголосити амністію і поширити її дію, насамперед, на ті категорії засуджених, які найбільш незахищені та вразливі соціально: на неповнолітніх та вагітних жінок, а також осіб, які мають дітей віком до 18 років або дітей з інвалідністю, до осіб з інвалідністю першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання, осіб, що досягли пенсійного віку, учасників бойових дій, осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях тощо.    

Основними критеріями для застосування амністії згідно з даним проектом є:

  • незначна суспільна небезпека діянь, що вчинила особа, яка відбуває покарання;
  • об’єктивні фактори (тяжка хвороба, похилий вік тощо), що суттєво знижують небезпечність осіб, яких пропонується звільнити від відбування покарання;
  • значний строк відбутого засудженими особами покарання на момент проголошення амністії. 

Законопроектом також визначено категорії засуджених, щодо яких амністія не застосовується. Це, насамперед, особи, які скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини, а також особи, які вчинили злочини з використанням службового становища (корупційні злочини).

Рішення про застосування чи незастосування амністії приймається судом стосовно кожної особи індивідуально після ретельної перевірки матеріалів особової справи та відомостей про поведінку засудженого за час відбування покарання.

 

Начальник Радивилівського

районного сектору                                                                              Віктор ГАВРИЛЮК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь