Сьогодні 34 роковини Чорнобильської аварії

Дата: 26.04.2020 15:53
Кількість переглядів: 660

Фото без описуФото без опису

Понад 30 років тому на Чорнобильській атомній електростанції сталася одна з найбільших техногенних катастроф ХХ століття. 26 квітня 1986 року о 1 годині 23 хвилин на четвертому енергоблоці ЧАЕС пролунав вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу.

Внаслідок вибуху виникла пожежа, що перекинулася на дах третього енергоблоку. Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасних України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії.

Президент України Володимир Зеленський назвав Чорнобильську катастрофу лихом планетарного масштабу, яка стала не тільки гірким уроком з недавнього минулого, а й пересторогою на майбутнє.

"34 роки тому на українській землі сталася небачена трагедія: мирний атом, покликаний полегшувати життя й покращувати добробут людей, вийшов з-під контролю і став загрозою для всього живого на великій території навколо Чорнобильської атомної електростанції та далеко за її межами", - пише він у Facebook.

"У цей день ми схиляємо голови перед світлою пам'яттю героїв, які врятували майбутнє від радіаційної небезпеки й відійшли у вічність. Глибока шана ліквідаторам і добрі слова на адресу представників різних професій, які сьогодні забезпечують відновлення та розвиток територій, що зазнали радіоактивного забруднення, а також захищають ці землі від нових стихійних лих", - зазначив голова держави.

Щороку у цей день українці запалюють свічки у пам'ять про загиблих та приносять квіти до меморіалів ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильські АЕС. Втім, цьогоріч через запроваджений в Україні карантин пам'ятні заходи зазнають змін – українців просять залишатися вдома та вшановувати героїв, запаливши свічки пам'яті на підвіконнях.

Ще однією особливістю відзначення роковин Чорнобильської аварії цьогоріч є масштабні пожежі неподалік зони відчуження. За 34 роки флора та фауна відновилися попри радіацію. Але пожежі знову їх понищили. 

На території нашої громади проживають як ліквідатори Чорнобильської аварії, так і люди, котрі втратили свої домівки через неї.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь