До уваги жителів Козинської ОТГ

Дата: 17.08.2018 16:07
Кількість переглядів: 1783

Фото без опису

До уваги жителів Козинської ОТГ!

У зв’язку із спекою, на території сіл Козин та Пасіки, почастішали випадки появи хвороби свиней Бешиха.

 

Прохання до господарів, які утримують в господарстві свиней. У разі виявлення підозри на дану хворобу, або загинення тварини внаслідок хвороби, просимо повідомити в сільську раду чи клініку ветеринарної медицини (ветеринарний лікар – Луцків Мирослав Іванович +380970589559). Ветеринарною службою будуть проводитися експертизи свиней які загинули, але не піддавались лікуванню для спростування або підтвердження даної хвороби.

 

Дякуємо за розуміння.

 

 

Загальна інформація

Бешиха свиней — інфекційне захворювання сви­ней, яке характеризується при гострому перебігу септицемією, підгострому — появою на шкірі темно-фіолетових плям, при хронічному— ендокардитом, артритами й некрозом шкіри. Поширене в усіх країнах світу.

Симптоми

Інкубаційний період триває 1—8, здебільшого 3— 5 діб. Перебігає блискавично, гостро, підгостро, хронічно. При блиска­вичному перебігу підвищується температура тіла, іноді відмічають нервові явища, смерть настає через кілька годин. При гострій формі бешихи спостерігається гарячка (42—42,5 °С), втрата апетиту, при­гнічення, кон'юнктивіт, блювота, запори, що змінюються проносом. На шкірі з'являються еритематозні плями, що поступово змінюються на яскраво-червоні, ромбоподібні, які при надавлюванні бліднуть. Зго­дом вони зливаються і набувають темно-червоного кольору. Відзна­чають синюшність шкіри в ділянці підщелепного простору, черевйих стінок. За відсутності лікування тварини гинуть на 2—3-ю добу. При підгострому перебігу хвороби (кропивниця) ознаки такі ж самі, але розвиваються повільніше. За своєчасного лікування температура спа­дає й тварини видужують. Підгострий і хронічний перебіг хвороби характеризується розвит­ком варикозного ендокардиту, артритів, некрозів шкіри, виснаженням.

Патологічні зміни

Шкіра у ділянці вух, підгруддя та черева ціанотична. Соматичні й вісцеральні лімфовузли збільшені, гіперемійовані, селезінка і печінка кровонаповнені, нирки набряклі, темно-червоного кольору, в кірковому шарі виявляють крововили­ви (геморагічний гломерулонефрит). Серцеві м'язи рихлі. На на­бряклій слизовій оболонці шлунка й тонкого кишечнику крапкові крововиливи.

 

Профілактика

Профілактика бешихи полягає в суворому дотриманні загальних ветеринарно-санітарних правил та технологічних вимог утримання свиней. Значну увагу приділяють де­зінфекції, дезінсекції, дератизації. Проти бешихи необхідно вакцину­вати всіх свиней, починаючи з 2-місячного віку. При виявленні хвороби у господарстві вводять обмеження. Хворих та підозрілих на захворювання ізолюють і лікують. Клінічно здорових вакцинують і спостерігають за ними протягом десяти діб. Обмеження знімають через 14 діб після останнього випадку видужання чи загибелі тварини за умови вакцинації всього поголів'я й проведення заключної дезінфекції.

Приєднаний файл: 

Збудник хвороби

Збудник — бактерія — Erysipelotrix insidiosa (Bad. rhusiopathiae suis., Erysipelotrix rhusiopathiae) — нерухома, не утворює спор і капсул, грампозитивна паличка, завбільшки 1—2 х 0,2—Ю,5 мкм. У старих культурах та в організмі утворює ниткоподібну форму. У трупах зберігається кілька місяців, при розсіяному світлі вижи­ває до 4 тижнів, під дією прямих сонячних променів гине за кілька годин. Температура +70 °С вбиває збудника за 2—5 хв, 100 °С — за кілька секунд. Гине під дією 2%-го розчину їдкого натру та формаль­дегіду, 3%-го освітленого розчину хлорного вапна.

Епізоотологія

Хвороба перебігає спорадично, рідше — у вигляді ензоотії чи обмежених епізоотій. Виникає частіше у літній період. Хворіють переважно свині від 3-місячного до 12-місячного віку. Крім свиней, можуть хворіти коні, велика рогата худоба, вівці, собаки, північні олені, інші ссавці та птиця. Люди також сприйнятливі до цієї хвороби. Джерелом збудника є хворі й перехворілі тварини. Резервуа­ром інфекції можуть бути різні види птиці, риби, гризуни, а факторами її передачі — інфікований корм і вода, підстилка, грунт, предмети догляду та ін. Зараження відбувається аерогенно, аліментарно або через пошкоджену шкіру. Після потрапляння палички бешихи в кров і паренхіматозні органи тварини розвивається септицемія.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь