Пошук

24 травня - день слов'янської культури і писемності

Дата: 24.05.2017 14:25
Кількість переглядів: 741

Щорічно 24 травня у всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія — творців слов’янської писемності.

24 травня православна церква згадує святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія. Брати були православними ченцями, слов’янську абетку створили у грецькому монастирі.

Слов'янська писемність була створена в IX столітті, близько 862 року. Спочатку були створені дві абетки - глаголиця і кирилиця. Відомо, що брати були православними ченцями і слов'янську абетку створили в грецькому монастирі. Серед збережених до наших днів найдавніших пам'яток слов'янської писемності збереглися також і життєпису творців слов'янської грамоти -святих Кирила і Мефодія . Найбільший інтерес представляють «Житіє Костянтина Філософа», «Житіє Мефодія», «Похвальне слово Кирилу і Мефодію». 

З прийняттям християнства, Давня Русь перейшла на слов'янську абетку, запросивши з Болгарії вчителів - продовжувачів справи Кирила і Мефодія. І в Києві, і в Новгороді, і в інших містах були створені школи для навчання слов'янської грамоти. 
На сьогоднішній день у світі існує приблизно 60 народів, писемність яких грунтувалася на кирилиці. І величезне спасибі двом великим братам за те, що вони залишили нам спадщину, яка, як і раніше об'єднають слов'янський світ. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь