Пошук

"Сільський коефіцієнт" для абітурієнтів, що живуть у сільській місцевості

Дата: 27.06.2017 14:00
Кількість переглядів: 5745

Міносвіти вирішило повернути пільги абітурієнтам зі села і вступникам до провінційних вишів.

«Цього року запроваджено так звані регіональний, галузевий та сільський коефіцієнти. Це означає, що конкурсний бал буде домножуватись на коефіцієнт. Цими коефіцієнтами ми хочемо збалансувати кількість вступників по всіх регіонах України. Не може бути таке, що всі вступають тільки в одне місто Київ. Одним зі стимулів обирання інших міст є регіональний коефіцієнт. Якщо діти вступають до Києва, то їхній коефіцієнт 1. Якщо до Дніпра, Львова, Одеси, Харкова – 1,1, якщо до Донецької чи Луганської областей, переміщених ВНЗ, то їхній коефіцієнт 1,3. По всіх інших регіонах –1,2», – зазначила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

«Галузевий коефіцієнт має зорієнтованість на спеціальності природничо-технічні. Ми хочемо підтримати тих абітурієнтів, які обирають ці складні спеціальності. І є сільські коефіцієнти: діти, як навчаються в сільських населених пунктах, їхній конкурсний бал буде домножуватись на 1,2. Цих абітурієнтів треба підтримувати, бо вони дуже часто не мають доступу до якісної освіти», – розповіла Гриневич.

Якщо взяти торішні результати ЗНО дітей зі села і з міста, то різниця в балах виходить приблизно удвічі більшою на користь міських дітей. У сільських школах низький рівень педагогічних працівників, слабка матеріальна база. Тому це цілком справедлива компенсація державою нерівних можливостей дітей.

Сприяння сільським дітям у вступі є й нормою закону «Про пріоритетний розвиток села». Ним передбачено, зокрема, певні квоти в університетах для цих вступників.

За матеріалами сайту http://www.rvosvita.org.ua/.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь