Соціальний захист людей похилого віку та ветеранів України

Дата: 11.10.2021 09:31
Кількість переглядів: 3957

Фото без опису

Одна із давніх традицій відзначається першого жовтня Міжнародний день людей похилого віку, а також День Ветерана.

Насамперд, громадянами похилого віку визнаються особи, які досягли пенсійного віку, встановленого  Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а також особи, яким до досягнення зазначеного пенсійного віку залишилося не більш як півтора року.

Люди похилого віку мають право на користування всіма соціально-економічними та особистими правами і свободами, які закріплені в  Конституції України, Законами України “ Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні ”, “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, іншими законодавчими актами, які регулюють відносини у цій сфері.

Кожному  ветерану та громадянину України похилого віку держава гарантує належний рівень життя, задоволення різноманітних життєвих потреб, подання різних видів допомоги шляхом:

  • реалізації права на працю відповідно до професійної підготовки, трудових навичок і з урахуванням стану здоров'я;
  • забезпечення пенсіями і допомогою;
  • надання житла;
  • створення умов для підтримання здоров'я і активного довголіття відповідно до сучасних досягнень науки;
  • забезпечення реалізації права на соціальні послуги, створення мережі установ та закладів, що надають соціальні послуги, забезпечення зміцнення і розвитку їх матеріально-технічної бази.

    Ветеранами праці визнаються громадяни, які працювали на підприємствах, в установах, організаціях, об'єднаннях громадян, фізичних осіб, мають стаж роботи 40 років - для чоловіків і 35 років - для жінок і вийшли на пенсію.

    Ветеранам праці надаються такі пільги:

  •  користування при виході на пенсію чи зміні місця роботи поліклініками, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи;
  • першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування із дорогоцінних металів), за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України;
  • переважне право на забезпечення санаторно-курортним лікуванням, а також на компенсацію вартості самостійного санаторно-курортного лікування в порядку і розмірах, що визначаються Кабінетом Міністрів України;
  • переважне право на забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, та відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, першочерговий ремонт жилих будинків і квартир цих осіб та забезпечення їх паливом;

Громадяни похилого віку мають право на працю нарівні з іншими громадянами, яке додатково гарантується державними цільовими програмами, територіальними та місцевими програмами зайнятості населення.

       Для працівників похилого віку застосовується загальновстановлена тривалість робочого часу.

На прохання працівників похилого віку власник або уповноважений ним орган може встановити неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в цих випадках здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Залучення громадян похилого віку до роботи в нічний час, а також до надурочної роботи та до роботи у вихідні дні допускається тільки за їх згодою і за умови, коли це не протипоказано їм за станом здоров'я.

Громадяни похилого віку мають право на матеріальне забезпечення згідно з чинним законодавством.

Це право гарантується виплатою пенсій, різних видів допомоги і наданням допомоги в натуральному вигляді.

При виникненні питань звертайтесь до «Радивилівського бюро правової допомоги»(м. Радивилів, вул. Кременецька,52 тел.: (03633)4-13-44; 068-37-11-669;)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь